· 

Helmut Lotti lost


 

Helmut Lotti lost -  'Bella Ciao'

 

 

‘Bella Ciao’ is een controversieel, veelbesproken, veelgebruikt en even vaak misbruikt prachtig Italiaans Volkslied uit de achttiende eeuw. De herkomst van ‘Bella Ciao’ is onduidelijk, want hele flarden van de melodie zijn identiek aan ‘Oi Oi Die Koilen’, een Yiddisch kletzmerlied. De eerste Italiaanse versie van ‘Bella Ciao’ had behalve de woorden ‘Bella Ciao’ een totaal andere tekst. Die werd gezongen door vrouwen van lagere stand die onder erbarmelijke omstandigheden slecht betaalde seizoensarbeid verrichtten. Later werd het het strijdlied van de Italiaanse partizanen in de tweede wereldoorlog en onlangs weerklonk het nog in ‘La Casa de Papel’, een Spaanse tv-serie. Het verhaal is simpel: iemand is bereid te sterven voor zijn idealen en bezingt dit na zijn dood eindelijk bereikte ideaal als een mooie bloem.

 

Helmut Lotti over ‘Bella Ciao’: “Bella Ciao geeft kracht en energie, dat voel ik als ik het zing. Dat is natuurlijk de bedoeling van dit soort liedjes voor onderdrukten. Noem het gerust de Italiaanse tegenhanger van 'Kumbaya'!”

 

‘Bella Ciao’ is de tweede single van Helmut’s Italiaanstalig album ‘Italian Songbook’ dat op 3 september verschijnt.

 

De zanger trekt binnenkort opnieuw langs binnen- en buitenlandse podia. Na een tour door België gaat het vanaf februari 2022 richting Nederland, Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Oostenrijk.