· 

Katja Henz


 

 

Katja Henz – Mien Roots ( Die Deutsche) !

 

 

Katja Henz verenigt moedertaal en vaderland op nieuw album

 

De Maastrichtse zangeres, dochter van een Duitse vader en een Maastrichtse moeder, is verknocht aan de Kölsche pop en rock. ,,Met acht LVK-finales en negen halve finales op zak drukt er natuurlijk een enorm carnavalsstempel op me, terwijl dat maar tien procent van mijn repertoire vertegenwoordigt. Zelf voel ik me meer een Limburgstalige artieste dan een carnavalsartieste.” Daar komt nu het predicaat Duitstalig bij. ,,Na het overlijden van mijn vader in december 2019 heb ik een enorme hang naar Duitsland gekregen en in het bijzonder naar de Eifel en naar Keulen.” Met een knipoog: ,,Niet voor niks net als Maastricht een rood-witte stad. En wat is er mooier dan mijn liefde voor beide muzikale steden te combineren en zo tevens mijn repertoire te verbreden?”

 

Mien Roots (Katja’s Kölsch) is een compleet duitstalig album waarop onder meer covers van de Domstürmer, Höhner en de Bläck Fööss te horen zijn. Daarnaast heeft mijn eigen LVK-lied van 2021 “Zoe sjoen um te zien!” ook een Kölsche versie gekregen: “Jemaat für et levve”, vertelt de zangeres vol enthousiasme.”

 

Dat haar stoute plannen ook in Duitsland niet onopgemerkt zijn gebleven, blijkt uit het feit dat de Maastrichtse inmiddels al haar eerste Duitse boeking op zak heeft: een Damensitzung in de Jahnhalle in Kerpen. “Spannend!”