· 

Loeksband


 

 

Loek zingt over Breaking News in ‘To the Border of Mexico’

 

 

 

Singer-songwriter Loek Duinmeyer uit Heerhugowaard heeft een lied geschreven naar aanleiding van Breaking News op 26 juni 2019. De schokkende foto bij dit nieuws, over een Salvadoraanse vader en zijn dochter die met hun gezicht naar beneden in het water van de Rio Grande in Mexico liggen, is een hartverscheurende getuigenis van de wanhoop die mensen drijft naar plaatsen waar zij een beter leven hopen te vinden. 

 

Maar ook de VS is niet meer het land van melk en honing. Ook al staat de man aan de top daar regelmatig met een bijbel te zwaaien. Verder straalt hij nu niet echt uit ooit een ander de wang toe te keren of enig brood te delen. Dat vertoon is vooral bedoeld voor de goedgelovige kiezers uit de Bijbelbelt in Amerika waaraan hij ook al beloofde dat, met het bouwen van de muur op de grens tussen de VS en Mexico, Amerika niet met iedereen gedeeld kan worden. Iets wat, volgens Loek in zijn lied, wringt en indruist tegen humaniteit en alles waar een kerk voor staat. Dit werd diep treurig onderstreept door dit breaking news over een vader en zijn dochter uit een land waar  het geloof in de naam staat geschreven: El Salvador  ‘De Verlosser’. Zo is het lied een waarschuwing geworden voor zij die willen gaan, en een vingerwijzing voor hen die horen, zien en zwijgen. 

 

Loek wilde eigenlijk begin dit jaar naar de Rio Grande reizen om een decor op te nemen voor een videoclip. Maar door de Corona-crisis en het hierop uitbrengen van ‘The Lockdown Song’ kwam het hierdoor even op de plank te liggen. Tijdens het zoeken naar video-decor voor zijn Lockdown song kwam hij echter ook afbeeldingen tegen over de grens van Mexico en de VS en het bouwen van de muur om immigranten tegen te houden. Hiermee is het hem uiteindelijk ook gelukt om zijn gevoel in ‘To the Border of Mexico’ te knutselen in kunstige landschappen samengeteld uit vrij foto en videomateriaal van Wikipedia en Pixabay. Hiermee verschijnt het 1 september als single en staat de video  hier voor u