· 

Sam Aandewiel


 

 

Sam Aandewiel - Ga maar staan 

 

 

Op verzoek van de Vlinderboom schreef Sam Aandewiel ‘Ga Maar Staan’, een nummer over zinloos geweld. Pas nadat hij het geschreven had, ontdekte de Tilburgse singer/songwriter dat de tekst ook betrekking had op het leven van zijn gezin. Het sluit een moeilijk periode af na de geboorte van zijn zoon, twee jaar geleden. ‘Het gaat over hoe wij naast onze geliefden gaan staan, als het leven even anders gaat dan we hadden verlangd.’ Het nummer verschijnt deze week op single.

 

Sam Aandewiel hoefde er geen moment over na te denken. Op de vraag of hij een nummer wilde schrijven voor de Vlinderboom reageerde hij meteen positief. De Vlinderboom is een monument voor slachtoffers van zinloos geweld, dat twee jaar geleden geplaatst is aan de Campenhoefdreef in de Tilburgse wijk Reeshof

 

Elke vlinder op de boom staat voor een slachtoffer dat door geweld om het leven is gekomen. Aandewiel richt zich met ‘Ga Maar Staan’ tot de nabestaanden, maar ook tot degene die slachtoffer zijn geworden van zinloos geweld en die het nog na kunnen vertellen. ‘Hoe moedig is het dat zij de kracht hebben om letterlijk op te staan en hun rug weten te rechten, maar ook dat zij opstaan tegen de personen die hun dit hebben aangedaan’, aldus de zanger.

 

Al tijdens het schrijven ‘Ga Maar Staan’ merkte Aandewiel dat de tekst ook nog andere laag had. Zijn ruim twee jaar geleden geboren zoon had geen gemakkelijke start. Niet alleen hij, maar ook het gezin leed eronder. Ongemerkt had Aandewiel ook de gebeurtenissen in zijn persoonlijk leven beschreven. ‘De song bleek multi-interpretabel. Het gaat over zinloos geweld, maar ook over mijn zoon, over het gaan staan in zijn ontwikkeling, over het rechten van zijn rug, kortom over zijn worsteling in de onrustige start van zijn leven. Het is ook een ode aan hem en aan zijn onverwoestbare moeder.

 

‘Ga Maar Staan’ heeft volgens de zanger dan ook een universele boodschap. ‘Het gaat over ons allemaal. Over jou en mij, hoe wij naast onze geliefden gaan staan, als het leven even anders gaat dan we hadden verlangd. Het is bovenal een lied van hoop, want het mooiste moet nog komen!’

 

Sam Aandewiel is vooral bekend als zanger van de Tilburgse band Het Gebaar, die in 1995 is opgericht. In 2002 scoort de band een bescheiden hit met ‘Als ik jou was’. Najaar 2003 verschijnt het debuutalbum 'Einde van een nieuw begin', twee jaar later gevolgd door ‘Meer!’. Daarna wordt het stil. In 2014 volgt een bescheiden comeback. ‘Ga Maar Staan’ is de eerste soloplaat van Sam Aandewiel. Het nummer is opgenomen in de Converge Sound Studio van Marco Mols met Ramon van Dongen, Dennis van de Kamp (beiden Het Gebaar) en singer/songwriter Gerton Govers. Het nummer verschijnt bij HKM, de platenmaatschappij die ook de albums van Het Gebaar heeft uitgebracht.